wolluis

Wolluis is een plaag die de laatste jaren sterk komt opzetten.

Werden er vroeger nog veel plagen met breedwerkend vergif bestreden, tegenwoordig is dat mede door strenge regelgeving niet meer aan de orde.  Het is simpelweg verboden. Om deze reden komt wolluis nu veel vaker voor.

Indien er plagen komen opzetten worden deze in de kassen (met goede resultaten) met biologische bestrijders bestreden.(roofkevers,gaasvliegen en sluipwespen)

 

Hoe ziet wolluis eruit?

Wolluis herken je herken je aan z'n wolletje: een suikerspinachtige kleverige substantie waar ze zichzelf en de eitjes in beschermt. Net als bladluis prikt wolluis een gaatje in de plant om het sap uit te zuigen, waardoor de plant verzwakt raakt.

De vrouwtjes lijken op kleine witte pissebedden.

 

Risico's van wolluis

Ondervoeding. Doordat wolluizen het eten van de plant opzuigen, kan de plant ondervoed raken. Dit gebeurt alleen als de wolluizen met veel zijn. Ben je er op tijd bij, dan kan je schade makkelijk voorkomen.

 

Hoe voorkom je wolluis?

Wolluis reist mee met huisdieren, je kleren en de wind. Voorkomen is dus lastig. Een plant op de tocht heeft dus wel meer risico om als landingsbaan te fungeren en dus nieuw territorium te worden verkozen.

 

Hoe krijg je wolluis weg?

Dit is je stappenplan voor een gifvrije bestrijding van wolluizen!

1. Zijn er delen van je plant heftig bevolkt, zeg meer dan 10 uitzuigers op een stengel/plantdeel? Snoei dat stuk dan uit je plant.

2. Pak een plantenspuit en vul die met water. Zet je spuit op de hardste straal.

3. Heb je een heftige invasie, veeg dan eerst een kolonie weg met een wc-papiertje dat je daarna heel diep in je vuilnisbak stopt.

4. Met de plantenspuit alle luizen van je plant afspuiten. Veeg ze allemaal op met het wc-papiertje en gooi dat ver weg.

5. Herhaal dit elke dag (!) om nieuwe aanwas meteen de kop in te drukken. Houd vol tot ze helemaal weg zijn.

6. Zakt na een week de moed je in de schoenen, level up naar wattenstaafjes en spiritus. Pak een wattenstaafje, doop die in spiritus en stip elke wolluis ermee aan, veeg 'm weg. Wees secuur, laat er geen één zitten. Herhaal elke dag tot ze weg zijn.

 

 

 Voor de biologische aanpak in het voorjaar,zomer en najaar kunt u het beste de larven van Cryptolaemus montezouri gebruiken. In de winter zijn deze helaas niet  actief. Let op : de kevers en larven zijn erg gevoelig voor bestrijdingsmiddelen. Ze werken dus niet in combinatie met elkaar.

 

Liever de wolluizen te lijf met chemie?

Ga dan naar een tuincentrum of bouwmarkt, of bestel online een spray tegen luis/hardnekkige insecten.

Spuit de plant hiermee zo goed mogelijk in (boven en onderkant van de bladeren) probeer alle luizen te raken en zorg dat er ook vloeistof in de bladholtes terecht komt  zodat ook de verstopte luizen geraakt worden. Indien nodig , vaker herhalen.

 

Let op: zet na de ontdekking van wolluis je plant meteen in quarantaine om te voorkomen dat je andere planten besmet raken. Wees ook voorzichtig met je kleren en de gieter, voor je het weet heb je zelf de wolluis door je huis verspreid.

 

Terug

 

 

Van dit bestrijdingsmiddel lees ik op internet goede verhalen.

Ook Edialux is een merk/middel dat goed zou werken tegen o.a. wolluis en schildluis.

 

Alle op deze site getoonde foto's  bevatten producten die gekweekt en verkocht zijn door MVO-Strelitzia, en zijn derhalve exclusief.

Tekst en foto's mogen alleen  gebruikt worden na schriftelijke toestemming van MVO-Strelitzia.