schildluis

 

 

 

Schildluis richt zich net als de andere luissoorten op de voedingsstoffen van de plant.  Een infectie van schildluizen kan er dus voor zorgen dat bladeren gele plekken vertonen. Als de schildluizen niet bestreden wordt kan je plant uiteindelijk zelfs afsterven door gebrek aan voeding. 

 

 

Behandeling:

Een voordeel van de schildluis is dat hij niet beweegt. Zodra de luis het harde schild om zich heen heeft gebouwd blijft hij zitten op dezelfde plek, vaak onderop het blad.

Om te beginnen is het raadzaam de ergst aangetaste bladeren uit de plant te snijden en in de groenbak te gooien. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet altijd heel effectief door het stevige schild van de luis. Gelukkig zijn er nog genoeg andere manieren om van dit beestje af te komen. 

Een manier is om een watje te doordrenken met alcohol (geen zoete alcohol, dit veroorzaakt schimmel op de plant) en vervolgens alle schildluizen met de alcohol in te wrijven. Na 10-20 seconden kan je de schildluizen gemakkelijk van het blad afhalen.

Werkt dit allemaal niet, pak dan de plantenspuit en meng 20 ml keukenolie, 1 eetlepel afwasmiddel en 250 ml water. Schudt dit goed door elkaar en voeg nog eens 2 liter water toe. Na nogmaals te schudden spuit je hiermee de schildluis elke week in tot de plaag weg is. 

 

Oorzaak:

De schildluis komt vaak een huishouden binnen door mee te liften op kleding of huisdieren. Ook heeft een plant die op de tocht staat meer kans om geïnfecteerd te raken met schildluis. Je plant regelmatig controleren op de aanwezigheid van schildluis en ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de kamer niet te laag wordt zijn eigenlijk de enige dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je plant geïnfecteerd raakt. 

 

Terug

Van dit bestrijdingsmiddel lees ik op internet goede verhalen.

Ook Edialux is een merk/middel dat goed zou werken tegen o.a. wolluis en schildluis.

 

Alle op deze site getoonde foto's  bevatten producten die gekweekt en verkocht zijn door MVO-Strelitzia, en zijn derhalve exclusief.

Tekst en foto's mogen alleen  gebruikt worden na schriftelijke toestemming van MVO-Strelitzia.