planten dokter

 

De meest voorkomende problemen proberen wij voor u uiteen te zetten.

 


Spint

Spint zijn zeer kleine spinachtige beestjes die met moeite met het blote oog zijn waar te nemen.

Een loep of vergrootglas maakt ze beter zichtbaar.

Ze kunnen in zeer grote aantallen voorkomen als u hier geen actie op onderneemt.

U herkent Spint aan kleine bruin/rode stipjes, vooral op de onderkant van de bladeren.

Als de plaag groter wordt kunt u zelfs een spinnerag zien en vergeelt het blad. Voorkomen dat uw planten last van spint krijgt valt niet mee, zorg er echter voor dat ze niet op de tocht staan.

Haal bij uw tuincentrum of speciaalzaak een spint bestrijdingsmiddel.

Bij een aantasting de plant buiten zetten (als het droog is) en de plant inspuiten. Probeer vooral de onderkant van de bladeren goed te raken.


wolluis

Wolluis is een plaag die de laatste jaren sterk komt opzetten.

Werden er vroeger nog veel plagen met breedwerkend vergif bestreden, tegenwoordig is dat mede door strengere regelgeving niet meer aan de orde. 

Indien er plagen komen opzetten worden deze met biologische bestrijders bestreden.(roofkevers,gaasvliegen en sluipwespen)

In de kassen met goed resultaat, maar wolluis is inmiddels ook al 's zomers buiten op onder andere fruitbomen te zien. Het is zeer besmettelijk voor andere planten. Maak potten waar planten met wolluis in hebben gestaan zeer goed schoon om herbesmetting te voorkomen. 

De luizen en het witte wol/pluis kunt u er met een vochtig keukenpapiertje zo goed mogelijk af vegen.

Haal bij uw tuincentrum of speciaalzaak een wolluis bestrijdingsmiddel. Een mengsel met water, zeep en spiritus schijnt ook goed te helpen, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.

Voor de biologische aanpak in het voorjaar,zomer en najaar kunt u het beste de kevers en larven van Cryptolaemus montezouri gebruiken. In de winter zijn deze niet meer aktief.

 


Qua watergift is het makkelijk als de plant in de kweekpot blijft staan en in zijn geheel in een ruime overpot gezet wordt.

Hierdoor kunt u goed kijken of er geen water onderin de pot blijft staan. Als de wortels langere tijd in het water staan kunnen ze gaan rotten.

Dus als u water geeft moet u daarna de plant de tijd geven om dat water op te nemen.

Als de bladeren beginnen te krullen (slap staan)  kan dat duiden op zowel teveel als te weinig water! Controleer dus altijd of er nog water onderin de pot staat voordat u een nieuwe plons water geeft.

In de winter is het ook zinvol om de bladeren te besproeien dmv een plantenspuit. Hiermee verhoog je het vochtgehalte 1x per week in een tijd dat de luchtvochtigheid laag is in huis door de centrale verwarming.