planten dokter

 

De meest voorkomende problemen proberen wij voor u uiteen te zetten.

 


Spint

Spint zijn zeer kleine spinachtige beestjes die met moeite met het blote oog zijn waar te nemen.

Een loep of vergrootglas maakt ze beter zichtbaar.

Ze kunnen in zeer grote aantallen voorkomen als u hier geen actie op onderneemt.

U herkent Spint aan kleine bruin/rode stipjes, vooral op de onderkant van de bladeren.

Als de plaag groter wordt kunt u zelfs een spinnenrag zien en vergeelt het blad. Voorkomen dat uw planten last van spint krijgt valt niet mee, zorg er echter voor dat ze niet op de tocht staan.

Haal bij uw tuincentrum of speciaalzaak een spint bestrijdingsmiddel.

Bij een aantasting de plant buiten zetten (als het droog is) en de plant inspuiten. Probeer vooral de onderkant van de bladeren goed te raken.


wolluis

Wolluis is een plaag die de laatste jaren sterk komt opzetten.

Werden er vroeger nog veel plagen met breedwerkend vergif bestreden, tegenwoordig is dat mede door strengere regelgeving niet meer aan de orde. 

Indien er plagen komen opzetten worden deze in de kassen (met goede resultaten) met biologische bestrijders bestreden.(roofkevers,gaasvliegen en sluipwespen)

Voor de biologische aanpak in het voorjaar,zomer en najaar kunt u het beste de kevers en larven van Cryptolaemus montezouri gebruiken. In de winter zijn deze niet meer aktief.


Hoe ziet wolluis eruit?
Wolluis herken je herken je aan z'n wolletje: een suikerspinachtige kleverige substantie waar 'ie zichzelf en de eitjes in beschermt. Net als bladluis prikt wolluis een gaatje in de plant om het sap uit te zuigen, waardoor de plant verzwakt raakt.
De wolluizen die je los over je plant ziet lopen hebben iets weg van kleine pissebedden waar poedersuiker over is gestrooid. De vrouwtjes lijken op kleine pissebedden.
Risico's van wolluis
Ondervoeding. Doordat wolluizen het eten van de plant opzuigen, kan de plant ondervoed raken. Dit gebeurt alleen als de wolluizen met veel zijn. Ben je er op tijd bij, dan kan je schade makkelijk voorkomen.
Hoe voorkom je wolluis?
Wolluis reist mee met je kleren en de wind. Voorkomen is dus lastig. Een plant op de tocht heeft dus wel meer risico om als landingsbaan te fungeren en dus nieuw territorium te worden verkozen.
Hoe krijg je wolluis weg?
Dit is je stappenplan voor een gifvrije bestrijding van wolluizen!
1. Zijn er delen van je plant heftig bevolkt, zeg meer dan 10 uitzuigers op een stengel/plantdeel? Snoei dat stuk dan uit je plant.
2. Pak een plantenspuit en vul die met water. Zet je spuit op de hardste straal.
3. Heb je een heftige invasie, veeg dan eerst een kolonie weg met een wc-papiertje dat je daarna heel diep in je vuilnisbak stopt.
4. Met de plantenspuit alle luizen van je plant afspuiten. Veeg ze allemaal op met het wc-papiertje en gooi dat ver weg.
5. Herhaal dit elke dag (!) om nieuwe aanwas meteen de kop in te drukken. Houd vol tot ze helemaal weg zijn.
6. Zakt na een week de moed je in de schoenen, level up naar wattenstaafjes en spiritus. Pak een wattenstaafje, doop die in spiritus en stip elke wolluis ermee aan, veeg 'm weg. Wees secuur, laat er geen één zitten. Herhaal elke dag tot ze weg zijn.

Let op: zet na de ontdekking van wolluis je plant meteen in quarantaine om te voorkomen dat je andere planten besmet raken. Wees ook voorzichtig met je kleren en de gieter, voor je het weet heb je zelf de wolluis door je huis verspreid.

 

 

 


bladeren krullen

 

Qua watergift is het makkelijk als de plant in de kweekpot blijft staan en in zijn geheel in een ruime overpot gezet wordt.

Hierdoor kunt u goed kijken of er geen water onderin de pot blijft staan. Als de wortels langere tijd in het water staan zullen ze gaan rotten.

Dus als u water geeft moet u daarna de plant de tijd geven om dat water op te nemen.

Als de bladeren beginnen te krullen (slap staan)  kan dat duiden op zowel teveel als te weinig water! Controleer dus altijd of er nog water onderin de pot staat voordat u een nieuwe plons water geeft.

In de winter is het ook zinvol om de bladeren te besproeien dmv een plantenspuit. Hiermee verhoog je het vochtgehalte 1x per week in een tijd dat de luchtvochtigheid laag is in huis door de centrale verwarming.

 

 

misvormde bladeren

Ziet u een misvormd blad of meerdere bladeren waarvan het lijkt of ze verfrommeld zijn?

Geen paniek!

Dit zijn zogenaamde splits bladeren.

De plant heeft van binnenuit het seintje gekregen om te gaan splitsen en maakt dan als eerste nieuwe bladpaar een setje vreemd uitziende bladeren aan.

Hierna zal u zien dat die ene scheut vanaf dat moment door zal groeien als twee aparte scheuten.

 

Het is de natuurlijke manier van steeds voller groeiende planten,

een plant-eigen vermeerdering dus.

 

Alle op deze site getoonde foto's  bevatten producten die gekweekt en verkocht zijn door MVO-Strelitzia, en zijn derhalve exclusief.

Tekst en foto's mogen alleen  gebruikt worden na schriftelijke toestemming van MVO-Strelitzia.